Uitslagen 2023

Duurzaamheid

Verder op de duurzame weg

De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert haar evenementen (de Stevensloop, Marikenloop en de NN Zevenheuvelenloop) op een zo duurzaam mogelijke wijze.

Dit leefde al begin jaren ’90. Toen bood de organisatie voor het eerst een voordelig treinkaartje aan voor de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop. Om het treinvervoer te stimuleren werd zelfs de start en finish verplaatst naar een locatie dichterbij het treinstation en de Eigen vervoerstoeslag ingevoerd.

In 2008 vierde de Stichting Zevenheuvelenloop haar 25-jarig jubileum. De jubileumeditie van de Zevenheuvelenloop werd door de organisatie aangegrepen om de ambitieuze slogan ‘De Zevenheuvelenloop wordt het meest duurzame loopevenement van Nederland’ waar te maken.

In het jubileumjaar werd er een flinke stap voorwaarts gezet. De eerste stappen waren het schrappen van de papieren brochure (oplage 180.000) en de 25.000 goodiebags na afloop. De katoenen T-shirts waren van ecologisch katoen (nu van gerecyclede grondstoffen), de catering was geheel biologisch, er werd gebruik gemaakt van milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het afval werd meer dan ooit gescheiden aan de afvaldienst aangeleverd. Dit beleid wordt nog steeds gehanteerd en is ook doorgevoerd bij de Stevensloop en de Marikenloop.

Quickscan

De Stichting Zevenheuvelenloop maakt regelmatig quickscans van haar evenementen en blijft investeren in duurzaamheid. Ze laat zich hierbij onder andere inspireren en leiden door het ‘Cradle to Cradle’ gedachtegoed van McDonough & Braungart. Elk aspect van het evenement, van Afval tot (plastic) Zakken wordt onder het vergrootglas gelegd en bekeken of het duurzaam (genoeg) is.

Vervoer

Jaarlijks maken zo´n 15.000 deelnemers gebruik van het voordelige treinarrangement. Ook is een samenwerking aangegaan om busvervoer bij deelnemers en toeschouwers naar de evenementen te stimuleren. Maar er is meer milieuwinst te halen uit het vervoer: zo wordt bijvoorbeeld de pers op elektrische motoren rondgereden en is ook de klokauto een elektrische auto.

Eigen vervoerstoeslag

Iedereen die niet met de trein naar de hardloopwedstrijden van Stichting Zevenheuvelenloop komt, niet in de regio Nijmegen woont en niet in het bezit is van een NS- of OV-jaarkaart, betaalt een eigen vervoerstoeslag van € 5,- bij de evenementen. Deze toeslag is bedoeld om het reizen per openbaar vervoer te stimuleren. De opbrengst van de Eigen vervoerstoeslag wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Zo is geïnvesteerd in windmolens en is een bijdrage geleverd om zonnepanelen bij Meander Vrije School voor basisonderwijs te realiseren.

In 2012 heeft de stichting Zevenheuvelenloop besloten de Eigen vervoerstoeslag van 2012 t/m 2014 beschikbaar te stellen aan Nijmeegse (basis)scholen die hun school duurzaam willen maken door het plaatsen van zonnepanelen. In totaal ging het om 100.000 euro die bijeen wordt gebracht door deelnemers aan de Zevenheuvelenloop en de Marikenloop die niet met het openbaar vervoer of de fiets komen. Mede dankzij deze bijdrage zijn bijna 1.500 zonnepanelen op basisscholen in Nijmegen geplaatst. De Eigen vervoerstoeslag 2015, 2016 & 2017 wordt beschikbaar gesteld aan Natuurmonumenten. Lees hier meer over Natuurmonumenten.

Producten

Ook op het gebied van de verschillende producten valt er nog flinke milieuwinst te boeken. De organisatie zal zich hierbij de vraag stellen: Wat hebben we werkelijk nodig? Kan het ook anders? Er werd bijvoorbeeld ook voor gekozen om de medailles niet meer aan alle lopers uit te delen, om grondstoffen te sparen. Lopers krijgen nu een korting op het inschrijfgeld als ze aangeven geen prijs te stellen op een medaille. Een ander punt is dat alle extra toiletten bij de evenementen voorzien zijn van 100% Cradle to Cradle toiletpapier.

Aandacht voor catering

De catering van de honderden vrijwilligers en gasten was al jaren voor een groot deel van ecologische kwaliteit. Dit is uitgebreid: meer lokaal geproduceerd en seizoensproducten. Dit betrof ook de catering voor bedrijvenlopers.

Afval

Afval wordt voortaan zo veel mogelijk voorkomen en zo duurzaam mogelijk verwerkt. Speciale aandacht is er voor de kleding die deelnemers vlak voor de start uittrekken en achterlaten. Achtergebleven kleding wordt verzameld en Stichting Surya Project zorgt dat de kleding weer wordt hergebruikt. Ook is er aandacht voor het zo duurzaam mogelijk omgaan met de drinkbekertjes voor de drank onderweg.

Wij denken hiermee als Stichting Zevenheuvelenloop op de goede duurzame weg te zijn, maar we zijn ons er van bewust dat het beter kan. Heb je tips voor verdere verduurzaming mail dan naar info@stevensloop.nl